onsdag 25. september 2024

Kupp: Kystkulturhistorie i ord og toner!

UL Solvending har et lite opplag av boka "Nothundliv" med CD til salgs til spesialpris. Boka inneholder tekstene (og noter) til de flotte sangene fra musikkspillet "Nothundliv" som ble vist på Sildefestivalen i 2005 og 2006. CD'en inneholder alle 25 sangene fra forestillinga, med profesjonelle musikere og sangere.

Selges av UL Solvending (Edin) og på Joker-butikken i Kjerringvik. Og så handler du på nærbutikken med det samme!
Kupp-pris 250 kr. for bok og CD - (ord.pris 530 kr.) Julegavetips?


fredag 13. september 2024

Godt fornøyd med 100-årsfeiring

Feiringa av 101-åringen Solvending fikk en knallstart med ordførerbesøk og 101-årig hedersgjest, Solveig Strømnes, som avduket den historiske utstillinga. (Foto: Solvending)


Fornøyd, og vel så det ..., med feiringa av 100 år (og vel så det ...) i UL Solvending i Sildpollen, som ble avslutta i helga. Det er leder Edin Reinholtsen (bildet) i UL Solvending som trekker konklusjonen etter ei feiring som varte ni dager til ende, med ordførerbesøk og aktiviteter i og rundt huset hver dag. 

De fleste arrangementene trakk en god del publikum, og begge lørdagsarrangementene gikk for fulle hus. Et skår i festgleden var det nok at arrangementet for de minste, med eventyrsti kombinert med opplesninger og natursti, samt hinderløype, trakk mindre publikum enn arrangøren hadde forventet, særlig tatt i betraktning den store forhåndsinteressen. 

Både utstillinger og mini-marked hadde jevnt over brukbart besøk, men kanskje i underkant av det som var forventet.

- Men vi må innse at vi konkurrerer med mange aktører og tilbud om oppmerksomheten, kanskje særlig til de yngste, sier Reinholtsen. Han viser også til debatten om "stoda" for frivillig kulturarbeid generelt og ungdomslagene spesielt, som viste at mange lag er i tilsvarende situasjon. Mange sliter med å få folk til sine arrangementer, og til i det hele tatt å fylle ledige plasser i styrearbeid og andre verv. 

Men altså, alt i alt, fornøyd - og vel så det ...





søndag 8. september 2024

Mye å glede seg over


Lefsebua Gårdsbakeri med Lisa Stoltz var godt fornøyd med omsetninga. Men så var hun da også på heimebane, i likhet med Ella Stenkjær, nærmest. (Foto: Solvending)

Også BlåsIdé med Robert Tangrand hadde god etterspørsel. 
(Foto: Solvending)

Ikke så stort, men med mye å glede seg over, var dommen over helgas mini-marked i Sildpollen under UL Solvendings 100-årsfeiring. Brukbart med folk lørdag, men avtakende utover søndagen. Men selgere og publikum ga jevnt over uttrykk for å være fornøyde.

Lefsebua Gårdsbakeri var godt fornøyd med salget, uttrykte sjefen sjøl, Lisa Stoltz, med solide røtter i fjorden. Heller ikke Ella Stenkjær, også hun med røtter rett i nabolaget, hadde noe å klage på. Robert Tangrand fra BlåsIdé på Myre var fornøyd, særlig med lørdagen. Han fant også motiver å jobbe med i løpet av markedet:
Alveland fra Dverberg var på besøk lørdag med såper til alle formål, og Fritz Stranda fra Sortland har vært trofast gjest på markeder i Sildpollen. - Alltid hyggelig å møte folk, sier han.
Fritz Stranda er sikker gjest når det er marked i Sildpollen (Foto: Solvending)

Valentina Makra Olsen hadde med seg et variert utvalg av kunst og håndverk, fra malerier til keramikk og smykker, og var høvelig fornøyd. . 

"Vise-ridder" for fullt hus

 

Ragnar Olsen med "Det va de åran" på 100-årsjubileum i Sildpollen. 

Det var så godt som fullt hus på UL Solvending i Sildpollen da visesangens "ridder" (av 1. klasse av Den kongelige St. Olavs orden!(2017)), Ragnar Olsen, entret scenen under 100-årsfeiringa lørdag. Treffende nok kunne Olsen stille med sin siste LP, "Det va de åran", og gi til beste et utvalg av viser derfra, ispedd kjente og kjære låter fra Boknakar-tida, ja, det var vel smak av 70-tallet også.

Publikum så ut til å trives i selskap med den uslitelige multikunstneren, som ikke bare er visesanger, låtskriver og komponist, men en kunstner som er anvendbar i mange settinger innafor musikk og teater. Han er blant annet kjent for kritikerroste oversettelser fra andre språk til nordnorsk. 

Gjennom en karriere på fem ti-år har Ragnar sine tekster vært preget av en tydelig politisk brodd, og selv om han nok er blitt mildere stemt med årene, er det fortsatt snert i visetekstene fra hans hånd. Den underfundige humoren, koblet med elegante og slagferdige rim, er fortsatt et tydelig varemerke. Naturlig nok ble det en del gjenhør med viser fra de mange åran i Boknakaran, der Ragnar må finne seg i å bli betraktet som frontfigur. 

I omtrent at halvt hundreår har Ragnar vært tilknyttet Hålogaland Teater. Der har han stått for blant annet gjendikting av Shakespeare og kjente musikaler til nordnorsk. Ragnar har også drevet librettoen til Querini-operaen som ble produsert på Røst. 

Akkurat nå går komedien Stein i lomma på HT; oversatt av: Ragnar Olsen. Tilfeldigvis ble han som takk for konserten overrakt en dekorert stein fra fjæra i Eidsfjorden med teksten "Å, mitt hode er et hus der mine sanger holder til" (Lillebjørn).




fredag 6. september 2024

Markedet rigges!

 MINIMARKED SILDPOLLEN 7.-8. SEPT. KL. 1000-1600 (BEGGE DAGER)

BlåsIdé fra Myre er i gang med rigginga av sin stand på minimarkedet i Sildpollen. (Foto: Solvending)

Minimarkedet i Sildpollen i forbindelse med UL Solvendings  jubileumsuke er under rigging, og blir klart til åpning lørdag kl. 1000.

I ettermiddag startet glasskunstnerne fra BlåsIdé med å få på plass vakre kunstverk i den såkalte "Kuben" ved sida av ungdomshuset. Der får de selskap etterhvert av Fritz Stranda som tilbyr brukskunst i tre. 

Dessuten kommer Lefsebua Gårdsbakeri med velsmakende bakst.  Alveland fra Dverberg byr på velduftende, lokalt produserte såpeartikler, mens Valentina Makra Olsen stiller med et variert utvalg av kunst og håndverk, fra malerier til keramikk og smykker. 

Ella Stenkjær fra Kvæfjord, med røtter i Sildpollen, er "knappestøper" på hobbybasis. Hun kommer med tilbud på egenproduserte knapper. "Någo attåt" er denne gangen posters med stedsnavn og litt ord og uttrykk fra Sildpollen.

- Mye å glede seg til, på et lite, men utsøkt marked, med noe for de fleste smaker, skryter ungdomslagets leder, Edin Reinholtsen. Som også skryter av Madam Suseggs Café som tilbyr kaker og kaffe og noe skikkelig å bite i fra grillen som fyres opp i morgen formiddag. 

Etterpå er det Sildefest-mimring og konsert med Ragnar Olsen, - som er på det nærmeste utsolgt. 


 

Få billetter igjen!

LØRDAG 07.09 KL. 1700 ("Mimring ...) OG KL. 1900 (Ragnar Olsen)


Det er fortsatt noen ledige plasser til lørdagens sildefest-mimring på UL Solvending i Sildpollen med påfølgende konsert - Det va de åran med Ragnar Olsen. 

Billetter er nå KUN å få kjøpt direkte fra UL Solvending, enten ved å bruke vipps 914353 eller ved henvendelse til Edin Reinholtsen på tel 99362879.

Billettprisen er 400 kr., som gir tilgang til begge delene av arrangementet.

VELKOMMEN!

 

torsdag 5. september 2024

Jakter på røtter

Jarle Gundersen fortalte om arbeidet med slektsboka om Gundersen-slekta i Eidsfjord. (Foto: Solvending)

Jakten på røtter var tema på sjette dag av UL Solvendings 100-års(og vel så det)-feiring i Sildpollen torsdag kveld. Slektsforskergruppa i Sortland historielag, med Mattis Mathisen i spissen, hadde regien og ga råd og tips både for nybegynnere og folk med kortere eller lengre fartstid som slektsgranskere. 

En hjemvendt eidsfjæring, Jarle Gundersen, fortalte om arbeidet sitt med boka om Gundersen-slekta. Det er blitt en innbydende praktbok, som kan tjene som et forbilde for folk som sysler med planer om å samle slektens historie mellom to permer.


 

onsdag 4. september 2024

Lærerikt og hyggelig i Sildpollen

Sortlands-forfatter Ove Orvik møtte en lydhør forsamling i Sildpollen.

Mange fant vegen til Sildpollen på en midtukedag, da UL Solvending inviterte til norsk på nordnorsk og et møte med "Kjerringa mot straumen", under dyktig regi av Sortlands-forfatter Ove Orvik. Han har nylig gitt ut en imponerende Nordnorsk ordbok, bygd på arven etter den nordnorske språkforskeren Hallfrid Christiansen fra Gimsøya i Lofoten.

Ordboka inneholder ikke mindre enn 6 000 ord og baserer seg i hovedsak på Hallfrid Christiansens innsamlingsarbeid. Arrangementet var en del av 101-årsjubiléet til UL Solvending.

Sjelden, om noengang, har en "norsk-foreleser" i de gamle skolelokalene i Sildpollen hatt en mer lydhør tilhørerskare enn forfatteren hadde onsdag kveld. Etterpå gikk salget av ordbøker og bøker om kystspråk og dialekt alldeles strykende. 

Og langt på overtid ble forfatteren lagt beslag på av "gjensittere" rundt kafébordene. - Hyggelig, lærerikt og utrolig interessant, var omkvedet blant folk. Og sannelig fikk de også oppklart hva en dremedari er - og hvorfor den heter akkurat det. 

"Slekt og slikt" i Solvending

JAKT PÅ RØTTER - SOLVENDING _ TORSDAG 5.9 KL 1800

Blitt så voksen at du har fattet interesse for slekt og slikt? Kanskje ikke helt trygg på hvordan du skal gripe det an når du skal finne spor av slektsledd før deg? Eller kanskje du allerede sysler med slekt og røtter og har lyst til å møte folk som kan gi deg råd og hjelp i leitinga og om bruk av kilder? 

Nå har du sjansen til å møte "ekspertise" på feltet. UL Solvending og Sortland historielag innbyr til møte om slekt og slikt torsdag 5. september i Sildpollen, der historielagets slektsforskergruppe stiller sin kompetanse til rådighet. 
Sortland historielag og Mattis Mathisen stiller med fagkunnskap når slektsforskning er tema torsdag kveld på UL Solvending.(Foto: Solvending)

- Vi har med materiale og vil fortelle om arbeidet i gruppa, og vi kan gi hjelp og veiledning for folk som ønsker å komme i gang, sier leder i Sortland historielag, Mattis Mathisen. Blant annet vil han vise hvordan folk kan bruke digitalarkivet i jakten på røtter. 

Han har også invitert Jarle Gundersen fra Holmstad til å fortelle om sin bok  om egen slekt i Eidsfjorden. - Ei utrolig fin bok for slektsinteresserte, sier Mathisen.

- Ved en 100-årsmilepel synes vi det er helt på sin plass å se seg tilbake og være opptatt av slektenes historie, sier leder i UL Solvending, Edin Reinholtsen, som selv er såpass tilårskommen at han har fattet interesse for sine aner.


 

tirsdag 3. september 2024

Norsk på nordnorsk i Sildpollen

 

Språkforskeren Hallfrid Christensen la grunnlaget for Nordnorsk ordbok. (Faksimile: Dag og Tid)


Det er på onsdag (4. september) forfatter Ove Orvik fra Sortland skal fortelle om "språkdama" Hallfrid Christiansen (1886-1964). I følge Orvik var Christiansen faglig sett Ivar Aasens like.
 


- Men like kjent som Ivar Aasen blei ho aldri, for tida då dei jakta på det ekte, norske språket var over, seier Orvik før foredraget i Sildpollen under 100-årsjubileet til UL Solvending.


 - Så dette blir forteljinga om ho som var gift 3 gonger, tok doktorgrad som 49-åring og reiste land og strand trass variabel helse. Ei dame frå Lofoten med bein i nasen, med andre ord, seier han.

Orvik har gjeve ut ei nordnorsk ordbok som bygger på arbeidet Hallfrid Christiansen gjorde i si tid. Ved sida av ein, for si tid, sjeldan akademisk karriere som språkvitar ved Universitetet i Oslo, forska ho på nordnorske dialektar. Ho samla ord og uttrykk gjennom det meste av sitt vaksne liv. Då ho døydde i 1964 var ikkje draumen om ei nordnorsk ordbok realisert, skriv forlaget om boka. 

Nordnorsk ordbok - Arven etter Hallfrid Christiansen er den hittil største skikkelege ordboka frå Nord-Noreg, med omlag 6000 ord. Samlinga baserer seg i all hovudsak på hennar arbeid, skriv forlaget.


UL SOLVENDING ONSDAG 4. SEPT. KL 1800



Varaordfører stiller til debatt


Varaordfører i Sortland, Maroun Abou Zeid (bildet), stiller som kommunens representant i debattsamtalen "Liv laga for ungdomslaga?" som finner sted i kveld i UL Solvendings lokaler i Sildpollen.

Utgangspunktet for debatten er at mange ungdomslag i dag sliter med å holde "hjulene i gang", mens noen lag klarer å holde en viss aktivitet med utgangspunkt i det opprinnelige idégrunnlaget. For mange lag er arbeidet så å si utelukkende konsentrert om å holde "huset" i drift.

Hvorfor skjer dette? Er det ikke lenger behov for de "tjenester" ungdomslagene tilbyr? Er utviklinga et uttrykk for at frivilligheten generelt har vanskelige arbeidsvilkår i et samfunn som flommer over av ferdigsydde tilbud for ethvert behov? Der publikum blir konsumenter som kan kjøpe de tilbudene de ønsker i et marked fullt av muligheter, og der du slipper å forplikte seg til deltakelse?

Dette, blant annet, ønsker vi å debattere eller samtale om på 
UL Solvending tirsdag 3. september kl. 1800.

Vi har invitert personer med forskjellige erfaringer fra frivillig arbeid og folk fra kultursektoren i Sortland kommune til debatt/samtale, for å utveksle erfaringer og synspunkter, og kanskje til og med dele på tips og idéer.

De som kommer er:
NU v/Nordland ungdomslag: Morten Nilsen, leder i Nordland ungdomslag 
UL Fram, Borkenes: Anne Birgit Nilsen
Polarstjernen, Grønning 
UL Solvending - Adrian Skogmo
UL Samhold (Storvika) er invitert
Indre Eidsfjord Grendelag (som etterfulgte Godt Haap): Inge Johansen
Kleiva-revyen: Terje Hjelle
Sortland kommune: 
Varaordfører Maroun Abou Zeid, styreleder i Kulturfabrikken

Minimarked i Sildpollen



I tråd med gode tradisjoner, både fra sildetida og sildefestivalen, blir det markedsdager i Sildpollen under 100-år(og vel så det..)-feiringa til UL Solvending. Rett nok et minimarked, men stort nok til å skape litt markedsstemning kommende helg.

Gamle kjenninger fra Sildefestivalen vil være på plass igjen. 

Fritz Stranda er en av dem som kommer, med treprodukter av kjent klasse. Han blir å finne i den såkalte "kuppelen" ved siden av ungdomshuset. Der skal han dele rom med BlåsIdé fra Øksnes, som vil være kjent for alle vesterålinger. Også BlåsIdé har samarbeidet godt med Sildefestivalen, og er etterhvert blitt viden kjent for sin flotte glasskunst. 

Så blir det også gjensyn med en "knappestøper" som byr fram sine produkter på hjemmebane i Sildpollen. Bak navnet Ellastikk skjuler seg Ella Steinkjer, bosatt i Kvæfjord, men opphavet er Sildpollen. Da hun var utstiller på Sildefestivalen i 2013 skrev festivalens nettside at  "knappestøpere er en yrkesgruppe de færreste kjenner til, utenom han vi møter i Ibsens «Peer Gynt». Men sildefestivalen byr på en lys, levende knappestøper - på heimebane i Sildpollen. Ella Stenkjær lot seg inspirere av Ibsens knappestøper, tellet på knappene og etablerte enkvinnersbedriften Ellastikk i Kvæfjord, der hun nå lager knapper på harde livet. ..." 

Også på dette markedet blir det bakverk å få kjøpt. Lefsebua Gårdsbakeri, med ny eier Lisa Stoltz, vil by på godsaker til kaffekosen. 

Fra Romania opprinnelig, men nå fra Sortland, kommer Valentina Makra Olsen og tilbyr et variert utvalg av kunst og håndverk, fra malerier til keramikk og smykker.

Kjent fra markedsdager på Sildefestivalen, og forøvrig kjent over det ganske land, er Alveland fra Dverberg. De stiller i Sildpollen med sine etterspurte og velduftende såpeprodukter. 

Litt av hvert å både se på og få tak i på et to-dagers mini-marked. 

Forøvrig blir det mulig å få med seg de fire utstillingene, som er åpne hver dag fram til søndag. Og Madam Suseggs Café holder selvsagt åpent. 


LØRDAG 7 OG SØNDAG 8. SEPT. KL 1000-1600

mandag 2. september 2024

Utstillingene godt mottatt



Slipper inn nordlyset, Bjørn Elvenes. 

Utstillingene på UL Solvending i Sildpollen, som ble åpnet under 100-årsfesten lørdag, har fått en god mottakelse blant publikum. 

Bildene til hovedutstilleren, Bjørn Elvenes fra Sortland, høstet mange lovord både på åpningsdagen og søndag. - En fantastisk følelse å komme inn i kunstnerens univers, bokstavelig talt, med flammende nordlys og overveldende landskaper, ble det sagt. 

Fotograf Jørgen Furfjord fikk også mengder av lovord for sin utstilling av fotografier med kjente og ukjente landskapsmotiver fra Vesterålen.

Både Nils Johansen og Anders Andersen imponerer med sin håndverkskunst.

Utstillingene blir hengende til og med søndag.


Nils Johansen stiller med fluebinderkunst og treprodukter.

Jørgen Furfjord - landskapsmotiver.



Det er i kveld det skjer ...

Kafé Susegg åpner kl. 1600. 


På storskjerm viser vi den vakre bildevideoen "Naturens verden" av Reidar Larssen med musikk av Øystein Lunde Ingvaldsen. 

Utstillingene er åpne. 

Kl 1800: Ord langs en fjord


søndag 1. september 2024

Liv laga for ungdomslaga?










En gang i tiden spilte ungdomslagene en viktig rolle som kulturfaktor i by- og bygdesamfunn. Lagene var både viktige kulturbærere og en viktig læringsarena for ungdom på bygdene; mange kaller det en skole i demokrati! 

Det var i en kulturell, for ikke å si en motkulturell, blomstringstid i landet med voldsom vekst i det frivillige organisasjonslivet at Noregs Ungdomslag (NU) ble stiftet i 1896. Fra 1905 til 1920 økte NU medlemstallet fra 26 000 (500 lag) til 56 000 (950 lag). I tillegg kom alle lokallagene som sto utafor NU. (I dag har NU såvidt over 300 lokale lag med litt over 13 000 medlemmer.)

I Eidsfjorden ble Godt Haap stiftet i 1913, senere kom Fredly i Valfjord og Samhold i Storvika. Lengre ut i fjorden startet UL Polarstjernen i 1920. 

Ungdomslagenes betydning som viktig læringsarena for ungdom på bygdene, kan knapt vurderes høyt nok. Tenk på hva lagsarbeidet ga av skolering i for eksempel å lede møter, holde foredrag, lede debatter og delta i debatter, bryte egne meninger mot andres, å drive et lag. Gamle ledere i Solvending kunne fortelle om hvor viktig møte- og debattkulturen var, og hva ungdommen kunne lære av å delta i lagsarbeidet. 











I dag er situasjonen den at mange ungdomslag sliter med å holde "hjulene i gang", mens andre lag klarer å holde en viss aktivitet med utgangspunkt i det opprinnelige idégrunnlaget. For mange lag er arbeidet så å si utelukkende konsentrert om å holde "huset" i drift.

Hvorfor skjer dette? Er det ikke lenger behov for de "tjenester" ungdomslagene tilbyr? Er utviklinga et uttrykk for at frivilligheten generelt har vanskelige arbeidsvilkår i et samfunn som flommer over av ferdigsydde tilbud for ethvert behov? Der publikum blir konsumenter som kan kjøpe de tilbudene de ønsker i et marked fullt av muligheter, og der du slipper å forplikte seg til deltakelse?

Dette, blant annet, ønsker vi å debattere eller samtale om på UL Solvending tirsdag 3. september kl. 1800.

Vi har invitert personer med forskjellige erfaringer fra frivillig arbeid og folk fra kultursektoren i Sortland kommune til debatt/samtale, for å utveksle erfaringer og synspunkter, og kanskje til og med dele på tips og idéer.

De som kommer er:
NU v/Nordland ungdomslag: Morten Nilsen, leder i Nordland ungdomslag 
UL Fram, Borkenes: Anne Birgit Nilsen
Polarstjernen, Grønning 
UL Solvending - Adrian Skogmo
UL Samhold (Storvika) er invitert
Indre Eidsfjord Grendelag (som etterfulgte Godt Haap): Inge Johansen
Kleiva-revyen: Terje Hjelle
Sortland kommune: 
Maroun Abou Zeid, kulturpolitiker, styreleder i Kulturfabrikken

"Eventyret" fristet få

Ongan sin dag på Solvendings 100-årsjubileum samlet en håndfull barn og voksne i Sildpollen søndag. Men de som tok runden fikk med seg en eventyrsti med lesehule, natur- og litteratursti med 12 poster med oppgaver fra natur og litteratur, og litt lokal historie. 

Arrangementet var et samarbeid med Sortland bibliotek, og det var Maria Johansen fra biblioteket som stod for opplesningen i lesehulene.

Det startet med tilbud om ansiktsmaling for dem som ønsket det. Hinderløypa bød på både styltegang, balansegang, klatring, forsering av hindere, pilkast ... og litt av hvert. Dagen avsluttet med tegne - og maleverksted, og premieutdeling.

- De som deltok har hatt en fin og positiv opplevelse, men vi kan vel ikke legge skjul på at vi er skuffet over deltakelsen. Det er lagt ned et stort arbeid i forkant for å lage et variert opplegg for ungene, og da er det selvsagt skuffende at det var så få som kom. Men dette gjenspeiler vel en generell trend i tiden, og vi innser jo at vi kommer til kort i konkurransen om oppmerksomhet, sier leder Edin Reinholtsen i UL Solvending. 

(Bilder: UL Solvending)




Liam(7) og Alva(7) passet på å få ansiktsmaling. 













"Medlemsmøte i ungdomslaget"

 


Fra v: fungerende sekretær Edel Larsen (Marit Stenkjær), fungerende nestformann Hjalmar Jenssa (Edin Reinholtsen), fungerende formann Sigurd Robertsen (Adrian Skogmo), fungerende redaktør i lagsavisa Nordlandsgutten Erling Prøsch (Robert Leiksett) og fungerende Borghild Pettersen. 
(Alle fotos: UL Solvending)
En glimrende idé om en egen Sildefestival i Sildpollen, med egen festivalvise, avsluttet medlemsmøtet.


Et lydhørt publikum, med 101-åringen Solveig Strømnes og ordfører Grethe Ellingsen fulgte nøye med. 


"Hundre år - og vel så det"-feiringa til UL Solvending i Sildpollen startet lørdag med sceneforestillinga "Medlemsmøte i ungdomslaget", et doku-drama i ukjent antall akter, skrevet og produsert for denne anledningen. 

Et lydhørt publikum fikk servert et lite bilde av ungdomslagets tidlige historie, bygd på lagets egne protokoller, men med kunstneriske friheter som involverte gjenkjennelige personer og hendelser langt inn i vår egen tid. 

Publikum fant åpenbart mye å kjenne igjen, både fra historie og nåtid, og humret seg jevnt gjennom forestillinga. 




- 101 år er ingen alder

 


101 år er da ingen alder! Solveig Strømnes (101) og ordfører Grethe Ellingsen fant tonen på hundreårsfesten. (Foto: Solvending)

Solveig Strømnes avduker Solvendings jubileumsutstilling som ordfører Grethe Ellingsen nettopp har avduket. (Foto: Solvending)

- 101 år er ingen alder! Det var omkvedet som gikk igjen på UL Solvendings åpningsfest i Sildpollen lørdag, da jubileumsuka for "Hundre år (... og vel så det)" ble innledet med skuespill, festbord, ordførerbesøk, utstillingsåpning og et gedigent festbord. 

Utsagnet var myntet på både jubilanten Solvending, men også på æresgjesten, 101 år gamle Solveig Strømnes. Det var hun som trakk i snora da Solvendings egen utstilling ble avduket, etter at ordfører Grethe Ellingsen erklærte utstillingene for offisielt åpnet. 

Det skjedde etter ei sceneforestilling med et kjapt tidsbilde fra det 101 år gamle lagets tidlige historie. Den andre 101-åringen, Solveig Strømnes, fikk overrakt blomster og takk for sin tid som medlem i ungdomslaget. 

Utstillerne ble behørig presentert og gave-overrakt. Hovedutstiller Bjørn Elvenes med sin flotte "Nordlys"-utstilling, fotograf Jørgen Furfjord med vakre naturbilder, fluebinder og trehåndverker (og stuert) Nils Johansen med vakker kunst i tre og et imponerende utvalg av fluer, og treskjærer Anders Andersen med treskærerkmnst. Gjestene fikk deretter anledning til et første møte med utstillingene, som ble omtalt i mange rosende ordelag.

Et gedigent festbord med stuert og fluebinder Nils Johansen som - med musikk attåt - rundet av denne delen av jubileumsfesten. Ordfører Grethe Ellingsen sjarmerte forsamlingen med en spontan og poengtert gratulasjonstale og overrakte gave fra Sortland kommune. 



Hovedutstiller Bjørn Elvenes med "Nordlys"-malerier, flankert av to andre utstillere (Nils Johansen og Jørgen Furfjord) får overrakt gave fra Solvending. (Foto: Solvending)












onsdag 28. august 2024

Slipper inn nordlyset i Sildpollen

 

Blåby-kunstner Bjørn Elvenes slipper nordlyset inn på UL Solvending i Sildpollen. (Foto: Adrian Skogmo)


Nordlyset er på plass i Sildpollen, klart til å åpenbares for publikum når Bjørn Elvenes åpner sin utstilling under jubileumsfesten til UL Solvending lørdag. 

Men for kunstneren er nordlyset som motiv slett ikke bare-bare, der det lager sin fargesprakende kunst på himmelen 90-120 km oppe i lufta, ifølge Elvenes.

- Jeg har lukta lunta i mange år og valgt å holde meg unna. Det er et vanskelig objekt å male, det blir lett for hardt i uttrykket når det kommer på lerretet, sier han. 

Nå har han studert nordlysfenomenet nøye de siste 2-3 årene og mener å ha funnet en løsning. - Det er å stryke mange syltynne malingsstrøk oppå hverandre, til uttrykket "sitter", sier Elvenes. Det er en tidkrevende arbeidsmåte, så hvert bilde kan kreve både en og to måneders arbeid. 

Et vendepunkt kom for noen år siden i møte med ei kunstnergruppe på Oksebåsen i Andøya, der nordlyset var et naturlig tema både for diskusjon og praksis. - Så da sønnen min plutselig en dag sier: "pappa, hvorfor maler ikke du nordlys?", - da var startsignalet gitt. 

Men utstillinga i Sildpollen, som omfatter rundt et tjuetalls bilder, byr på mer enn bare nordlys. - Jeg går en del på jakt og er opptatt av landskaper. Ikke for å kopiere det jeg ser, men for å hente inspirasjon til å lage landskaper etter eget hode; skape sjøl, noe som ser naturlig ut, sier Bjørn Elvenes. 

Utstillinga blir hengende på UL Solvending i Sildpollen i vel en uke.